Akademi Armansur ditubuhkan untuk memenuhi keperluan yang semakin mendadak. Pendidikan adalah keperluan mendadak dan sentiasa diperlukan sepanjang hayat.


Akademi Armansur bukan mengajar akademik sebaliknya ilmu dan kemhiran yang boleh digunakan untuk hidup. Sijil bukan keutamaan di Akademi Armansur sebaliknya ilmu dan kemahiran yang diperolehi lebih utama dari sijil.

Sebagai contohnya: Sekolah Bisnes dan Pengurusan di dalam Akademi Armansur mengajar intipati bisnes selama 4 -- 7 hari berbanding 4 tahun belajar teori di universiti. Soalan yang paling penting di sini, bolehkah ilmu yang diperoleh dari Akademi Armansur digunakan untuk menguruskan bisnes?Antara kursus yang dianjurkan oleh Akademi Armansur ialah:

1. Memulakan bisnes

2. Menguruskan bisnes

3. Memasarkan produk

4. Meningkatkan keuntungan

5. Produktiviti

6. Membina Kerjasama

 

Untuk individu dan korporat pula, antaranya:

1. Revolusi Diri

2. Pengurusan Masa

3. Produktiviti

 

Sementara itu untuk murid sekolah dan remaja:

1. Membina peribadi mulia melalui solat

1. Bina Keyakinan Diri

2. Konsentrasi dan Fokus

3. Baca Pantas

4. Kira Pantas

Nota: kursus dan seminar akan ditambah dari semasa ke semasa.

 

PERANCANGAN MASA DEPAN

Antara perancangan Akademi Armansur ialah menyediakan kampus sendiri seluas lingkungan 10 ekar di kawasan Negeri Selangor sama ada di kawasan berbukit atau tepi laut.

Kampus ini adalah berbeza dengan 'pusat latihan' yang banyak di pasaran di mana hampir keseluruhannya adalah 'streotaip' dan hanya menganjurkan 'motivasi'.

Nota: Tidak ada "Seminar Motivasi' atau seumpamanya di dalam AKADEMI ARMANSUR